Kirjastot ovat olleet minulle nuoresta asti mieluisia pysähtymisen, tutkimisen ja erilaisiin tarinoihin uppoutumisen paikkoja. Saman kokemuksen tarjosi loppuvuodesta 2017 ilmestynyt Tunteiden kirjasto –värityskirja tunnetaitojen harjoitteluun. Kirja taipuu moneen käyttöön niin työssä kuin omassa elämässäkin, joista osaa pohdiskelen tässä kirjoituksessa.

Sain sopivasti joulun alla oman näytekappaleeni Tunteiden kirjasto –värityskirjasta, joka yhdistää veikeällä tavalla tunteet ja eläimet. Alkuperäisenä ajatuksena oli testata sitä yhdessä vetämässäni lapsiryhmässä, mutta kuinkas sitten kävikään…

Tunteita kuvien ja värien kautta

Suomalaisen taitelija Linnea Bellaminen eläinpiirrokset lumosivat heti kättelyssä omat lapseni, joiden väritysvimmalta jouduin piilottelemaan kirjaa aluksi. Ihmettelimme ja ihastelimme kirjaa viikon verran aina iltaisin, jolloin meillä on muutenkin tapana jakaa päivän kuulumiset. Kirjasta etsimme aina päivän tunnelmia kuvaavan eläimen kuvan ja kerroimme toisillemme siitä. Jouluksi oli ostettava kaikille omat kirjat, ja päästettävä luovuus valloilleen. Kuvia väritellessä ne alkoivat elämään omia tarinoitaan: Lisäsimme kuvien viereen ajatus- ja puhekuplia sekä tarinanpätkiä siitä, miten ja miksi kyseiseen tunteeseen oli päädytty. Pohdimme myös, miltä tunteet tuntuvat kehossa, ja millaisia ajatuksia niiden takana voi olla, ja miten niihin voi vaikuttaa.

Aloin täyttämään salaa lapsilta vielä omaa kirjaani, koska huomasin värittelyn rentouttavan ja auttavan myös itseäni pysähtymään omien tunteiden äärelle arjen kiireessä. Siitä on muotoutumassa hyvää vauhtia ikioma ”tunnepäiväkirjani”, jonne kirjaan lyhyesti työstä ja muusta elämästä nousevia tunnetiloja, oloja kehossa, ajatuksia ja oivalluksia jatkoon.

Tunteiden kirjaston monet mahdollisuudet

Toki Tunteiden kirjasto –värityskirja on parin kuukauden tuttavuutemme aikana päässyt käyttöön myös asiakastyössäni, monellakin tapaa. Tuntuu, että kirjan soveltamismahdollisuudet ovat rajattomat. Lasten ja nuorten tunnetaitojen harjoitteluun yksin tai ryhmässä monellakin tapaa, mutta myös eri-ikäisille esimerkiksi ryhmäprosessin alkuun itsensä tai olotilansa esittelyyn tai prosessin lopussa kokemusten arviointiin. Kuvat ovat niin moniulotteisia, että niistä voi löytää jokainen omansa: millainen eläin kuvaa minua eniten, millainen olo minulla on nyt, miltä minusta tuntuu ja mikä eläin kuvaa omaa kokemustani toiminnasta…

Olen käyttänyt kirjaa myös parien kanssa työskennellessäni mm. siten, että kirjan kuvista on alkuun etsitty se, mikä kuvaa suhteen tunnemaastoa tällä hetkellä, ja toiseksi paras mahdollista tunnetta esittävä kuva. Sitten molemmat kuvat selityksineen kiinnitetään taululle, ja niiden väliin muodostetaan asteikko, jonka avulla voidaan yhdessä arvioida nyky- ja tavoitetilaa sekä pieniä edistysaskelia. Kuvien käyttö on helpottanut myös aikuisia ilmaisemaan omia tunteitaan ja ymmärtämään paremmin myös toisen osapuolen tunteita.

Tutkimusmatka omiin tunteisiin

Tunteiden kirjasto –värityskirja auttaa kauniilla ja konkreettisella tavalla niin aikuisia kuin lapsia tutkimaan omia tunteitaan. Aina ei tarvita sanoja tai selityksiä tunteiden kuvaamiseen. Kirja opettaa havainnoimaan ja kuulostelemaan myös sitä, miten tunteet näkyvät ja tuntuvat kehossa. Se kannustaa puhumaan tunteista ja hyväksymään ne sellaisina kuin ne tulevat ja menevät. Tunnekokemusten jakaminen vahvistaa vuorovaikutusta ja lujittaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Hienoa, että työkaluja tunteiden tutkimiseen löytyy jo monipuolisesti moneen makuun. Itse jään odottelemaan värikynät teroitettuina jo Tunteiden kirjaston kakkososaa.

Lisätietoa:
www.aitographics.fi/tunteiden-kirjasto

Kirjoittaja Sirpa Mäkinen, Sosionomi YAMK, AmO, sosiaalialan yrittäjä ja järjestötyöläinen

Soliseva logo kansikuvassa

Soliseva – Mielen liikettä ja uusia taitoja!

p. 044-2937773, info@soliseva.fiwww.soliseva.fi

www.facebook.com/soliseva.fi, www.instagram.com/soliseva.fi