Kirjoittaja: Sirpa Mäkinen
Teksti on julkaistu myös Ideapark NYT! -lehdessä 14.9.2020.

Olen tutkinut koko päivän asiakkaitteni kanssa mokia. Päätän kirjoittaa niistä tajunnanvirtana jotain kaunista, koska sellaista näkee harvoin. Liian usein moka = ihminen itse. Mokan voi nähdä myös toisin: haparointina hetkessä tai umpikujaan ajautuneessa tilanteessa otettuna harha-askeleena tai kahtena. Sellaisia sattuu meille kaikille elämän poluilla, itselleni usein ihan vaan kotisohvallakin. ”Pää pensaaseen” tai ”leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä” neuvoi vanha kansa aikanaan. Näitä sanontoja kannamme mukanamme yhä edelleen. Osin siksi mokan jälkeinen itseopiskelu ja avun pyytäminen on niin vaikeaa, häpeällistä tai vähintäänkin noloa.

Edistysaskelia on jo otettu: mediassa vilahtelee otsikoita, kuinka moka on lahja niin improvisaatioteatterissa kuin yritystoiminnassa. Ratkaisukeskeiseltä pohjalta työtä tekevänä näen mokan mahdollisuutena. ”Hihastani” löytyy kysymyksiä, jotka kutsuvat terapia-asiakkaan tai työryhmän tutkimaan mokia eri näkökulmista. Valmentajan tai esimiehen roolissa ruokin kokeillen kehittämistä. Siinä ei jumiuduta kokoustilaan suunnittelemaan ja analysoimaan, vaan tehdään pieniä kokeiluja ja arvioidaan, mikä toimii ja mikä ei. Näin seuraavalla kerralla tehdään jo paremmin, ja sitä seuraavalla vieläkin paremmin.

Miten mokasta voi tehdä mahdollisuuden laajemmin?  Kaksi sanaa on pyörinyt sitkeästi mielessäni: mallina olo. Se ratkaisee, kuinka esimerkiksi asiantuntijana tai vanhempana suhtaudun omiin ja muiden mokiin. Lapsen toivotusta käytöksestä kiittäminen on tärkeää. Arvokasta voi olla pysähtyä myös mokan äärelle menettämättä vanhempana heti malttiaan. Ihan sama taitaa koskea myös aikuisten yhteisöjä… viestintäkampanjan epäonnistumisen voi ottaa makusteltavaksi yhteiseen kahvipöytään ilman syyllisten etsimistä. Rauhallisesti ja yhdessä tutkien mokasta jalostuu uusia, luovia ratkaisuja, taitoja ja voimavaroja tulevaan.

Soliseva logo kansikuvassa

 

Soliseva – Mielen liikettä ja uusia taitoja!

p. 044-2937773, info@soliseva.fiwww.soliseva.fi

www.facebook.com/soliseva.fi, www.instagram.com/soliseva.fi