Kirjoittaja: Sirpa Mäkinen
Kirjoitus on julkaistu myös Ideapark NYT! -lehdessä 31.7.2020.

”Metsän karkkeja!”, huudahti lapsi mustikkamättäällä. Elämän pieniä iloja – niistä on nautittu meidän perheessä tänä kesänä niin kuin toivottavasti muissakin kodeissa. Kuormittuneessa perhetilanteessa tai uuvuksissa ei aina tunnu olevan voimavaroja lähteä ulos pihalle, puistoon tai saati johonkin metsään.

Itsensä ja lapset kannattaa kammeta ylös sohvan nurkasta. Tänäänkin tihkusateessa se kannatti: oma ärtyisyys väheni, vauhtiveikot saivat purkaa energiansa ojahyppelyyn ja pääkipua valitellut kännykkäkäsi sai punaa poskilleen. Eikä sen tarvitse mikään kolme tuntia olla; 15min tai 30min riittää. Paineita ei myöskään saa ottaa ketteryydestä, erätaidoista tai kävelevänä lintukirjana toimimisesta. Niistä mikään ei ole hallussa itsellänikään.

Ulkoilu, luonnon ihmettely ja fiilistely ilman suorituspaineita on hyvä ja maksuton koko perheen, suvun tai kaveriporukan harrastus. Ja jos millään ei jaksa juuri tänään ulos, voi tv –kisailut vaihtaa vaikka johonkin luontoleffaan. Sekin rauhoittaa ja herättelee hoivahormoneja kummasti. Yhteiset aistimukset, kokemukset ja niistä syntyvät tarinat vahvistavat perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä luottamussuhdetta lapsen ja vanhemman välillä. Ne kaikessa yksinkertaisuudessaan auttavat myöhemminkin vaikeuksista eteenpäin, vaikka ovat ehkä jääneet lukuisten trendikkäämpien kasvatusvinkkien varjoon.

Otatko siis haasteen vastaan, jos tässä jaan julkisesti kaikille perheille luontoreseptin? Niitä on muuten jo ihan oikeasti kirjoitettu joissakin Suomen kunnissa niin fyysisen kuin henkisen puolen hyvinvoinnin tueksi. Kannattaa kokeilla alkuun vaikka se 15min viitenä päivänä viikossa ilman pingotusta, syvään hengitellen, yhdessä. Jos kaipaatte tukea luontohyvinvoinnin vahvistamiseen arjessa, niin autan mielelläni. Lisäksi ilouutinen: Soliseva rakentaa parhaillaan lisää yhteistoimintaa luonto- ja eläinavusteisia palveluja tuottavien yrittäjien kesken. Myös Pirkan opiston syksyn aikuinen-lapsi –ryhmissämme on luonto toimintaympäristönä ja elementtinä entistä enemmän läsnä. Ilmoittautuminen ryhmiin alkaa 11.8.

Yksin tai yhdessä – luonto hoivaa!

Soliseva logo kansikuvassa

 

Soliseva – Mielen liikettä ja uusia taitoja!

p. 044-2937773, info@soliseva.fiwww.soliseva.fi

www.facebook.com/soliseva.fi, www.instagram.com/soliseva.fi