Soliseva on toteuttanut syksystä 2017 alkaen yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa Lasten yhteisöllistä ryhmätoimintaa Lempäälän Säijässä. Toiminta on kokeneiden sosiaalialan ammattilaisten ohjaamaa sosiaalihuolto- tai lastensuojelulain mukaista tukipalvelua perheille. Luonto- ja eläinavusteisuutta hyödynnetään tavoitteellisesti mm. vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojen vahvistamiseen. Tässä blogissa kerromme hiukan siitä, mitä kaikkea onkaan tapahtunut ja opittu viimeisen kymmenen kuukauden aikana. Samalla haluamme toivottaa uudet ryhmäläiset tervetulleiksi mukaan toimintaan, kun syksyllä 2018 alkaa uutena kaksi ryhmää Lempäälässä ja yksi ryhmä Sastamalassa.

Lasten ja nuorten kertomaa

”Mä olen oppinut täällä uusia asioita eläinten hoitamisesta.”

”Välillä ryhmässä on ollut sekavaa, kun tunteet menee ristiin rastiin, välillä on vihan tunteita, välillä on ilon tunteita. Täällä olen oppinut niistä.”

”Paikka oli mahtava ja huonekaverit oli kivoja. Muistan aina varsinkin yhden kaverin ja ohjaajat. Minulla oli tosi hauskaa, ja haluaisin olla tämän porukan kanssa myös jatkossa. Retket olivat parhaita. Minulle tulee vielä ikävä. Myös koulussa minulla on hauskaa, koska juttuja on selvitetty. Aikaisemmin minua jätettiin monesta asiasta ulkopuolelle. Silloin tylsyys maistuu kasvissosekeitolle, tylsyys haisee pahalle, tylsyys näyttää pimeältä, tylsyys koskee. ”

”Olen Säijän ryhmän stalkkeri. Stalkkaan niitä joka viikonloppu, kun ne ovat täällä. Heillä näyttää olevan hyvä ryhmähenki. Heillä näyttää olevan mukavaa, mutta he ovat hyvin äänekkäitä. He ovat käyneet mm. laamatallilla, tehneet putoushahmoja, ovat saaneet käyttää tuluksia, ovat saunoneet paljon, ovat uineet, ovat leiponeet paljon, ovat retkeilleet, ovat käyneet kahvilassa ja pilkkineet. Heillä on varmaan ollut tosi kivaa. T. Stalkkeri”

”Täällä ryhmässä ollaan käyty laamatallilla ja isossa pulkkamäessä ja kaikkea muuta kivaa. Suosittelen ryhmää. ”

Soliseva yrttikylpy lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta

Ohjaajien ajatuksia

Meille ryhmän ohjaajille yhteinen matka ja kymmenen ”mökkiviikonloppua” 8–13 -vuotiaiden osallistujien ja heidän perheidensä kanssa on ollut huikea matka. Jokainen ryhmäläinen on ylittänyt itsensä, ja oppinut uusia asioita. Välillä on ollut toki rankempaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta ne olemme selvittäneet huolella, huumorilla ja lämmöllä. Nyt loppumetreillä emme voi kuin ihmetellä, miten porukka on jaksanut istua toisinaan jopa 1–2 h piirissä pohtimassa elämän tärkeitä asioita, kuten esimerkiksi ihmissuhteita, kiusaamista, rehellisyyttä, turvallisuutta ja erilaisten tunteiden käsittelyä. Yhteistyötä ja vuorovaikutustaitoja sekä omien ja muiden rajojen kunnioittamista on opeteltu paljon myös yhteisen tekemisen kautta, luonnossa liikkuen ja eläinten kanssa touhuten.  Ryhmässä on olut mukana Nelli -sheltti ja muita koirakavereita, joiden kanssa on voinut tehdä temppuja ja pelata futista, mutta myös rauhoittua rapsuttelemaan ja ”puhumaan koiraa”.  Lisäksi olemme saaneet vierailla mm. Loimusalon laamatallilla sekä Kortteiston tilalla lampaita ja hevosia hoitamassa.

Teimme myös valokuvaaja Valtteri Auran kanssa valomaalausta, jossa ryhmäläiset suunnittelivat ja toteuttivat huikeita valokuvioita tammikuun pimeydessä. Tämä tarjosi monia onnistumisen kokemuksia, koska ryhmäläiset omaksuivat tekniikan nopeasti, ja viikonlopun päätteeksi saimme ihastella hienoa kuvaesitystä. Ryhmässä on tehty lisäksi mm. luonnonmateriaaleista mandaloita, opeteltu virkkaamaan, punottu hiirenpinoista koirille leluja ja keppareille riimuja, karstattu ja huovutettu laaman villaa, nokipainettu ja loihdittu kivimosaiikkia.

Soliseva kivet lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta

Vuoropuhelua vanhempien kanssa

Lasten yhteisölliseen ryhmätoimintaan kuuluu tiivis vuoropuhelu kotien ja perhettä kohtaavien muiden työntekijöiden kanssa.  Joka ryhmäviikonlopun jälkeen olemme jakaneet kuulumisia kahvitellen lasten vanhempien tai muiden hakijoiden kanssa. Lisäksi ajatuksia on vaihdettu puhelimitse ja viestitellen. Vanhemmat ovat kokeneet ryhmätoiminnan tärkeänä ”lapsen omana juttuna”, jonka aikana myös itselle on tarjoutunut hengähdystaukoa arjesta tai mahdollisuus tehdä viikonlopputöitä. Ryhmään osallistuminen on vanhempien mielestä rohkaissut lasta omatoimisuuteen ja kontaktien ottamiseen muihin kavereihin. Myös oman lapsen itseluottamuksessa on huomattu myönteistä kehitystä ryhmässä saadun kannustuksen ja onnistumisten myötä. Viikonloput ovat auttaneet lasta tai nuorta irrottautumaan myös puhelimesta sekä peleistä. Ylipäätään luonto- ja eläinasiat ovat alkaneet kiinnostamaan enemmän. Ryhmätoimintaa on pidetty hyvänä vaihtoehtona tukiperheelle, koska siinä kaikki osallistujat ovat tasavertaisia ja oppivat myös toinen toisiltaan, ja tärkeitä ryhmätyötaitoja, joista on huomattu olevan hyötyä myös kouluarjessa ja toivottavasti myös myöhemmin elämässä.
 

Lisätietoa toiminnasta ja syksyllä 2018 alkavista uusista ryhmistä

Tutustu Pelastakaa Lapset ry:n videoon:

 

 

Pelastakaa Lapset ry

Paula Laaksonen 040 837 5111 paula.laaksonen@pelastakaalapset.fi

Karita Pettinen 050 439 4364 karita.pettinen@pelastakaalapset.fi

 

Soliseva

Sirpa Mäkinen 044 293 7773, info@soliseva.fi, www.soliseva.fi

 

Soliseva logo kansikuvassa

 

Soliseva – Mielen liikettä ja uusia taitoja!

p. 044-2937773, info@soliseva.fiwww.soliseva.fi

www.facebook.com/soliseva.fi, www.instagram.com/soliseva.fi