Kirjoittaja: Sirpa Mäkinen
Kirjoitus on julkaistu myös Ideapark NYT -lehdessä 27.12.2019

Vuoden vaihtuminen tuo mieleen kynnyksen ylityksen. Askel yli kynnyksen voi haastaa. Siihen liittyy haikeuden tunnetta: jostakin pitää luopua tai jotain on jätettävä taakse. Toisella puolella oleva kiehtoo, ja on lupaus jostakin uudesta tai muutoksesta. Tekisi mieli jäädä keinuttelemaan toinen jalka kynnyksen toiselle puolelle, ja toinen toiselle. Fiilistellä siinä hetki, jos vain ehtisi.

Tunnistatko tunteen? Minä ainakin.

Moni terapia- tai työnohjausasiakkaani kuvaa, miten vaikealta yhteydenotto ulkopuoliseen ammattilaiseen tuntuu, tai miten jännittävää on konkreettisesti ylittää kynnys asiakashuoneeseen. Tätä tunnetta symboloi myös kuvassa oleva Solisevan Mielen hyvinvoinnin taukopaikan ”kivinen” kynnysmatto. Siitä juttelemalla on useampi alkuun jännittynyt kohtaamistilanne lauennut huumorin ja normalisoinnin kautta.

Ehkä suhtaudumme kynnyksen ylittämiseen joskus liian vakavasti ja kiirehtien. Tammikuun kuntokuurit polkaisemme käyntiin rytinällä. Uudelle vuodelle nimetään jos jonkinlaisia tavoitteita perhe- ja työelämässä. Muutos on se, mihin tsuumaamme. Mennyt on jätettävä taakse, ja ratkaisuja tai yksilöllistä hyötyä on löydettävä aina vain tehokkaammin.

Terapeuttina ja työnohjaajana fokusoin itsekin usein voimavaroihin, ratkaisuihin ja selviytymiskeinoihin. Minun ratkaisukeskeisyyteni ei silti ole oven karmit kaulassa uuteen ryntäämistä vaan enemmänkin mahdollisuus pysähtyä keinuttelemaan kynnykselle erilaisia näkökulmia tutkien. Silloin, kun ihmisellä on uupumusta, toimintakyvyn laskua tai huolia, pelkkä hyppy kynnyksen yli ”Smile and think positive” –todellisuuteen ei useinkaan riitä. Kynnyksen ylittäminen vie aikaa, näkymän sekä eteen että taakse on oltava selkeä. Tai jos työssä jaksamista kalvavat toimimattomat vuorovaikutussuhteet, ei ratkaisuksi riitä huippukonsultin vetämä sparraustunti tai iloinen tyhy-päivä. Kynnysten ylittäminen työyhteisöissä vaatii  malttia, puntarointia, haparointia ja kokeiluja. Menneestä on pakattava parhaat eväät ja opit uuden rakentamiseen.

Mitä Sinä otat mukaasi vuodesta 2019 ennen kuin astut oman kynnyksesi yli vuoteen 2020?

Soliseva logo kansikuvassa

 

Soliseva – Mielen liikettä ja uusia taitoja!

p. 044-2937773, info@soliseva.fiwww.soliseva.fi

www.facebook.com/soliseva.fi, www.instagram.com/soliseva.fi