Kirjoittaja: Sirpa Mäkinen

Kirjoitus on julkaistu myös Ideapark NYT! -lehdessä 22.6.2020.

Kesä täynnä iloisia ja yltäkylläisiä illallisia ystävien kanssa. Kesä täynnä levollisia ja romanttisia hetkiä ilta-auringossa. Parhaimmillaan näin.

Lomakauteen liittyy paljon latautuneita odotuksia. Ehkä kesän jälkeen kaikki näyttää valoisammalta ja huolen tunnot ovat haihtuneet. Yksinäisyyden tunne parisuhteessa tai ilman on kaikonnut niityn aamukasteen lailla. Suomen niemeltä löytyy iso joukko ihmisiä, jotka eivät jaksa enää edes toivoa ja odottaa. Juhannus oli taas kuin mikä tahansa viikonloppu: television tuijottelua yksin tai kumppanin sammumista odotellen.

”On niin helppoo olla onnellinen” laulaa Olavi Uusivirta, ja monen mielestä yhä edelleen köyhyys on laiskuutta. Ei se kyllä ihan aina näin mene. Ahdinkoon voi tippua kuin kallionkoloon. Omaan yksinäisyyteen, suruun ja huoliin voi jäädä jumiin kuin suonsilmäkkeeseen. Työssäni haastan ihmisiä pyristelemään sieltä liikkeelle sinnikkäästi, pienin kiskaisuin.

Usein omat voimat eivät tunnu riittävän eikä virallinen auttamisjärjestelmä tavoita eksyksissä olevaa. Silloin tarvitaan ohi käveleviltä kanssaihmisiltä vetoapua. Tarjoathan sitä aina, kun mahdollista. Apua löytyy myös monista järjestöistä, joiden kanssa olen saanut tehdä eri rooleista käsin yhteistyötä 1990 –luvun lamavuosista lähtien. Ethän epäröi hyödyntää tarjolla olevia mahdollisuuksia. Avun pyytäminen tai jopa huutaminen sekä vastaanottaminen auttavat suunnistamaan eteenpäin. Tässä pari hyvää linkkivinkkiä, joista löydät apua myös kesäaikaan:

Mieli ry

Perherauhanjulistus 

Eteenpäin pääsee solisevan puron lailla – välillä iloisesti virraten, välillä kompuroiden ja välillä vaivalloisesti kulkureittejä etsien eikä hetkittäinen pysähtyminenkään ole pahasta.

Soliseva logo kansikuvassa

 

Soliseva – Mielen liikettä ja uusia taitoja!

p. 044-2937773, info@soliseva.fiwww.soliseva.fi

www.facebook.com/soliseva.fi, www.instagram.com/soliseva.fi